Menu

For long, Reasoning is considered as the most puzzling section of the majority of the competitive exams. Thus candidates need to master this area through regular practice. Here are some questions for sharpening your reasoning ability... 
1. In a code, If ′A′ is written as ′z′. ′B′ is written as ′Y′ and ′C′ is written as ′X′ then DEF will be written as-
(a) WVU      (b) RST
(c) SRQ       (d) ONM
(e) RSQ
Answer: (a) WVU
As, A->Z,     B->Y    C->X
Pairs of opposite letters therefore, 
 D->W         E->V      F->U
2. In certain code , ′256′ means ′you are good′, ′637′ means ′we are bad′ and ′358′ means ′good and bad′. Which of the following represents ′and′ in that code?
(a) 2                                 (b) 5
(c) 6                                 (d) 3
(e) 8
Answer: (e) 8
The common code digit in the first and third statement is 5 and common word is ′good′.
3. How many letters are there in the word CREATIVE which have as many letters between them in the word as in the alphabet ?
(a) One                           (b) Two
(c) Three                         (d) Foure
(e) More than four
Answer: (c) Three
Letters in the word are CRE, ATIVE, TIV in the alphabet these are CDE, ABCDE, TUV.
4. w_xw_x_ax_a_wa
(a) axawxa                     (b) aawaxx
(c) aawwxx                   (d) waawxx
(e) None of these
Answer:(c) aawwxx
wax/wax/wax/wax/wax
5. Three of the following four are alike in a certain way and so from a group. which one dose not belong to that group?
(a) Ears                           (b) Hands
(c) Fingers                       (d) Eyes
(e) Legs
Answer:(c) Fingers
Except fingers, all other parts of body are in pairs.
6. If ′+′ means ′–′, ′–′ means ′×′, ′×′ means′  ′ and ′ ′ means ′+′, than what is the value of 56×7
13–11+15 ?
(a) 148                                  (b) 152
(c) 155                                   (d) 206
(e) 136
Answer:(e) 136
The given expression is-
56×75%13–11+15          =56%7+13×11–15
                                         = (8+143–15) = 136
7. How many independent words can the word ′ENDANGER′ be divided into without changing the letters of the word and using each letter only once?
(a) None                        (b) One
(c) Four                       (d) Three
(e) Two
Answer:(e) Two
Required number of independent words are two, i.e. (i) END, (ii) ANGER.
8. If GO = 32, SHE = 49, then SOME will be equal to-
(a) 56                                       (b) 58
(c) 62                                       (d) 64
(e) 52
Answer:(a) 56
In The given code, Z=1, Y=2, X= 3,...................C=24, B = 25, A= 26. So
Go = 20+12 = 32
and
SHE = 8+19+22 =49.
Similarly,
SOME = 8+12+14+22 = 56
9. ′Building′ is related to ′room′ in the same way as ′Garden′ is related to -
(a) Flower-beds                                 (b) Beauty
(c) Rose                                             (d) Vegetable
(e) None of these
Answer:(a) Flower-beds
A Building consists of rooms. Similarly, a garden consists of Flower-beds.

How we work

Bitcoin is a cryptocurrency, which is a form of electronic cash. This is the first decentralized digital currency: the system was designed to work without a central bank or a single administrator. Many economists and investors consider the Bitcoin market to be a bubble. Bitcoin has also been criticized for its use in illegal transactions, its high power consumption, price instability, and theft from exchanges.

What Is Real Cryptocurrency
Bitcoin is made as a reward for the process known as mining. They can be exchanged for other currencies, products and services. The research produced by Cambridge University estimates that in 2017, there were 2.9 to 5.8 million unique users using cryptocurancency wallet, most of which used bittoine. A cryptocurrency (or crypto currency) is a digital asset designed to work as a medium of exchange that uses cryptography to secure its transactions, to control the creation of additional units, and to verify the transfer of assets. Cryptocurrencies are classified as a subset of digital currencies and are also classified as a subset of alternative currencies and virtual currencies.

Bitcoin, created in 2009, was the first decentralized cryptocurrency. Since then, numerous cryptocurrencies have been created. These are frequently called altcoins, as a blend of bitcoin alternative. Bitcoin and its derivatives use decentralized control as opposed to centralized electronic money/central banking systems . The decentralized control is related to the use of bitcoin's blockchain transaction database in the role of a distributed ledger
 
Top